Vauhdikkaasti on treenailtu kulunut aika. Toissa viikon lauantaina oltiin hyppytekniikkakurssilla yhdessä Tian ja Keikon kanssa. Kio oli paaaljon parempi kuin syksyllä käydessämme. Tosin tähän vaikuttavin asia oli varmasti se, että koira oli paremmin hallinnassa ja osasi muutenkin keskittyä tekemiseen paremmin.

Kion treenit alkoi perussarjalla, josta ohjeet alla olevassa kuvassa.

Tässä ei mainittavaa ongelmaa. Hyvin huomioi, että kyseessä sarja hyppyjä, hyppykaaret hyviä. Etuosasta hivenen raskas ja pientä töminää esiintyi. Palkka oli edessä targetilla ja lähetyksessä mä takana, näin myös kaikissa muissakin harjoitteissa tällä kertaa. Malttoi toisinaan paremmin, toisinaan tiukkaa tuijotusta ja painumista. Viime aikoina oon alkanut tunnistaa vielä vahvemmin tuota sen eyen käyttöä ja osaan vastata siihen paljon paremmin ja muuttaa harjoitustilannetta mikäli siitä on tulossa harjoitteessa ongelma.

Hyvän rytmin se saa nopeasti sarjoilla, ja harjoitteissa aina uusittaessa samaa, parantaa kyllä itse. Eli kyllä se ihan niitä omia aivojaan käytti ja oli melko nopea oppija. Lähinnä treeniä eli toistoja tarvitsee näihin, jotta saa itsevarmuutta ja kiinnittää huomiota hyppäämiseen.

Toisena harjoitteena Kiolle tehtiin askeleen pidennys (tunnetaan myös nimellä, kasvava sarja, kai?) jossa koira joutuu arvioimaan etäisyyksiä. Mulla kun oli huolenaiheena ennen kurssia sen rimojen roiskinta. No selvisi tässä etäisyysharjoituksessa se, että varsinaisesti Kiolle ei ole vaikeaa esteiden etäisyyksien arviointi. Lopputulemana päästiin siihen, että sitä vain häiritsee mun liike niin kovasti ettei keskity etäisyyksiin ja ponnistuspaikan arviointiin. Niimpä niin se kiihtymisnappi.

Tämä nyt oli helpoin harjoite näistä etäisyysharjoitteista. Voidaan ohjeiden mukaan siirtyä suoraan jo vaikeampiin ja tietysti kaikkein tärkeintä on, että mä rupean liikkumaan pikkuhiljaa näissä harjoitteissa, jotta tämä osaaminen saadaan myöskin käyttöön rataharjoittelussa. Kokoamisharjoite oli Ullan mukaan ehkä yksi meille nyt tärkeimpiä jatkossa, koska hiukan pitkänä tuo nuori koira roiskii menemään. Saisi oppia kokoamaan itseään paremmin jotta käyttäisi takaosaa vahvasti ponnistamiseen. Myös etuosan lihasten etenkin kaikkien syvien lihasten treenausta lisää jatkossa, jotta etuosa pysyy kunnossa ja kykenee lihaksistollisesti keventämään alastulossa. "Jos siellä koiran etuosassa ei ole mitään millä työstää alastuloa ni pakko sitten joustaa luustolla ja nivelillä, ei hyvä tämä."

Vimeisenä kion treenistä oli alastulon harjoite. Tässä kuva harjoitteesta. Kuvassa ylempänä myös tuo toisena ollut Kion harjoite.

 

Tässä otettiin yksi toisto, jonka ok ja muutetiin niin et otettiin viimeinen este pois ja lisättiin vähän korkeutta. Jonka jälkeen hyppykaari hyvä ja ei tömisytellyt. Tämä alastulon treeni on meille kotiläksy ja suositeltu harjoite. Okserissa korkeutena oli nyt  25cm ja 30cm takarima  jonka treenien sujuessa maksimissaan saa nostaa 45cm. Etäisyydet 6 ja 9 jalkaa kiolla tässä treenissä.

Kaiken kaikkiaan olin päivään erittäin tyytyväinen ja saatiin tosi hyvät ohjeet jatkotreeniin. Nyt sitten vaan ongelmoidaan et mihin päästään treenaamaan itsekseen näitä nyt tässä hallikaudella. Ulkokaudelle varailtiin Tian kanssa Vapulta omaa treeniryhmä aikaa meidän koirille, treenattaisiin Vapun valvovan silmän alla aina 4-5 viikon välein ja välissä iteksemme harjoiteita. Kuvailtiin Tian kanssa nyt nämä korien suoritukset ja Ullan selostukset ja olipas helppoa kirjoittaa ne nyt tänne ylös itelleni. kiva myöskin seurata videoilta miten hyppytekniikat kehittyvät koirilla. 

Ja sananen vielä hyppytekniikasta ja näistä meidän treeneistä jos joku nyt innostuu niin lämpimästi suosittelen kurssin käymistä, nämä harjoitteet ja ohjeet ovat suositellut juuri Kiolle ja ne on yhdessä katsottu. 

Lauantain jälkeen seuraavan kerran treenailtiin kotitokotusten lisäksi maanantaina HSPn kisaavien vuorolla. Saatiin hyvät vinkit ruudun harjoitteluun. Oon nyt kyllä niin tyytyväinen tuohon tuon seuraamiseen. Se jaksaa pitkään ja pitää hyvin kontaktin ja paikan. Ainoat mogat tulee jos mä en keskity mun askelrytmiikkaan tai käännöksiin. Mut vitsi se on kyllä hieno. kestävyys on tossa asiassa mielettömän hyvä. Luoksarissa ennakoidaan pysähdystä kovasti, ja nyt kuvioissa onkin ulkona todella todella pitkällä matkalla luoksetuloa ja pääpainona läpijuoksua mut myös pysähdyksiä harvoin. Puun tai tolpan kierron kautta tehdään pääosa kierrätyksistä ja niissäkin paikkaa vaihdellen. Jäävät on hyvät. muistuttelen välillä vaan. Eniten tahkotaan jääviä. Ne sujuu tosi hyvin i-m-i-m kun oon vähän lähempänä, mut sitten kun oon kaukana niin edistää, mut siihenkin tiedän syyn. tyhmä minä oon heittänyt palkkaa kädestä tai juossu tökkäämään sen suuhun. Tähän tehdään seuraavaksi kertausta takapalkalla,ja hitaasti matkaa lisäillen ja välillä vaihdellen. jonkin verran vahvistellaan myös nopeutta ja ensimmäisen siirron merkitystä.

Kapulan kanssa yhä yökkäilee hallilla, kotona nostaa hyvin suurimman osan kerroista, mutta siinä meillä vielä vire omgelmia jonka takia välillä heittää leikiksi. Mun pitää nyt todella tarkkailla itse sen virettä ni saadaan sit pelkkiä oikeita nostoja ja sit pikkuhiljaa koota se. Luovuttaa hienosti ja tuo hyvin eteen kun loppuosan juttuja noudosta treenaillaan. pitää myös pääosin hyvin.

Paikallamakuu sujuu hyvin. Nopeesti tajunnut piilomakuun idean. Nyt opetellaan et oven taakse meneminen ja sulkeutuminen ei vaikuta asiaan mitenkään ja tietty myös toosi pitkiäkin makuita täytyy tehdä enempi. Nyt keskistytty aika usein et on vähän yli 3min.

Agilityssä viime viikon tiistaina harjoitteena takaaleikkaus/valssaus, eli neljä estettä ja kaari putki ja tarkotus ohjata takaaleikkauksilla tai valsseilla koko matka. Ei sitten yhtään pirun nopeasn bordercollien treeni, varsinkaan kun ohjaaja ei osaa liikkua ja asettua oikein. Ääh, kouluttajan mielestä mun tulisi opettaa sille ääni jolla se hiljentään. Mä haluaisin et mun sijoittuminen ja liikkeen suunta kertois sille et minne mennään seuraavaksi reilusti ennen estettä jota se on menossa suorittamaan, tällöin se itse arvioisi hyppykaaren sekä ponnistuspaikan jne. Ei tullut mitään kun kouluttaja ei sitten osannut neuvoa miten mun tulisi sijoittua ja liikkua vaan halusi opettaa sitä sssshhh-äänellä hiljentään. No vitutti lähinnä vaan treenien jälkeen..ja voisin tähän kirjoitella muutaman mielipiteen mut jätetään nyt tällä erää väliin.

Mä todellakin kannatan et opetan koiralle ohjauskuviot, esteet ja hypytekniikan erikseen. Ja haluan et koira on itsevarma siinä mitä se tekee, joten ei olla menossa kisaamaan ennen kuin tuo paketti on kasassa. Ja luulempa ettei se oikein mistään muualta kuse kuin tuosta ohjaajan ohjaamisesta ratatyöskentelyssä. Mä tarvitsen vielä vaan niin paljon lisää treeniä tän koiran ohjaamiseen.

Eilen tokoiltiin taas ohjatuissa, olin itse tosi uupunut, mutta koira oli hyvä. Ruutua treenitään nyt siis monen harjoitteen kautta kun Kio rakastaa siä mut on kyllä semmonen ennakoija, et oppii tarjoomaan jos jotakin.

Soitin myöskin tuohon Lempäälän kokeeseen paikkaa ja ollaan varasijalla 2. kun niillä ei ole erillistä ilmoittautumisaikaa omille jäsenille ja ne tietty etusijalla. Mut on kuulemma hyvin todennäköistä et päästään. Jaiks!

Tian pikkumusta kele-Keesi kävi viihdyttämässä meitä viikonloppuna. Sellainen nappisilmä ja millainen tuholainen! Söi yhden hyvin hyvin kalliin johdon! Täytyy myöntää et mua aina naurattaa kuollakseni Tian blogikirjoitukset Keesin touhuista, mutta nyt ei kyllä meitä naurattanut kun huomattiin tän johtomiehen hommelit. Nappisilmä vaan viattomana katseli. Ensi kerralla sitä katsotaan takaisin silmä kovana koko ajan.

Kotioloissa meillä treenaillaan Kion kanssa nyt oikein ahkerasti kolmen komboa eniten eli kaukkarit, nouto ja paikallamakuu. Lisäksi ollaan taas alettu juoksemaan vaikka lumi saakin mut välillä vihaiseksi (askel eteen ja kolme taakse) ja koirat villeiksi. Kio on ehkä (ehkä) vähän lihonut vyötäröltä. Mun Kiltti pieni on saanut siitä muutamia huomautuksia meidän isännältä ja mun siskolta ja kaipa se nyt sitten on timmauskaudella ennen kesää. Niin kuin tää ohjaajakin, jotta pysyis juosten sen perässä..