Lausunto seuraavanlainen:

Kion kontrollikäynti kirurgian poliklinikalla olkanivelten tilanteen arvioimiseksi. Koiralle oli tehty vasemman olkanivelen tähystys elokuussa 2009 osteokondroosimuutosten takia. Ontumista ei ollut ilmennyt viime aikoina ja koira on liikkunut runsaasti kipeytymättä tästä.

Taivutellessa ei ilmennyt selviä aristuksia nivelissä. Rauhoituksessa otetuista röntgenkuvissa olkanivelistä oli alustavasti tarkastellen todettavissa vasemmassa olkanivelessä merkit vanhasta osteokondroosimuutoksesta sekä pieni luupiikki nivelen reunalla (lievää nivelrikkomuutosta). Kuvista pyydetään kuitenkin vielä tarkempi lausunto, jota voitte tiedustella noin viikon kuluttua.

Koska Kio on kestänyt hyvin liikuntaa ja ollut oireeton, voi sen kanssa pääsääntöisesti liikkua vapaasti koiran haluamassa määrin. Sinällään ei ole estettä harrastaa agilitya tms. hyppylajeja, jos koira oireetta kestää näihin liittyvän rasituksen. Koska nämä lajeina kuitenkin kuormittavat niveliä kohtalaisesti, voivat ne pidemmällä aikavälillä rasittaa liikaa olkaniveltä, jonka nivelrusto ei ole lähtökohtaisesti terve. Nivelten kannalta lajit, joissa on vähemmän hyppyjä / äkkikäännöksiä yms. (TOKO, PK-lajeista metsäjälki), ovat suositeltavampia.

Olkanivelen nivelruston pitämiseksi mahdollisimman hyvässä kunnossa, on Kiolle hyvä antaa jatkuvasti / pidempinä kuureina jotain glukosamiinivalmistetta (esim. Arthroflex, artivet, seraquin).

No laitoin jo tossa sähköpostia Keräsen Paulille joka leikkasi Kion, että mitä mieltä on tilanteesta tulevaisuuden kannalta ja miltä nämä kuvat näyttävät verrattuina muihin vastaaviin tapauksiin. Pauli on tutkimusvapaalla useamman kuukauden, mutta toivon saavani vastauksen. Agility olkoon nyt sitten toistaiseksi muiden laji...ainakin kunnes saadaan virallinen lausunto ja lisää kokemusta asiaan..