Tänään oltiin sitten Apexilla Malmilla ortopedin vastaanotolla. Juoksutin eka Robia ulkona ja lekuri katto et juu kyllä se hiukan epäpuhdas on siitä vasemmasta takajalasta aiheutuvaa. Kyseli ensin vähän taustoja ja sitten tutki ja väänsi ja käänsi ja taivutteli etujalat sitten takaa eka oikea ja sitten se kipeä vasen. Robi ei paljon reagoinut, mutta sanoinkin että se on tosi nöyrä että kärsii hiljaa. Lääkäri totesi ihan saman, pientä nykimistä etuosassa sai vain aikaseksi tuo takajalan venytys suoraksi taakse. Sitten tutki polvea ja sanoi ja näytti mulle et täähän lähtee ihan sijoiltaan. Oikealla samaa vikaa mutta ei niin paljon kuin vasemmassa. Diagnoosina vasemman polven 2. asteen mediaalinen lumpioluksaatio, joka trauman aiheuttamana ärtynyt ja sen takia ontuu. Kertoi lumpioluksaatiolle olevan tyypillistä se että koira alkaa oireilemaan jättäen aina askelia väliin. Yleensä lumpioluksaatio johtaa ennemmin tai myöhemmin nivelrikkoon kyseisessä raajassa, koska polvinivel liikkuu liikaa ja väärässä suunnassa mikä alkaa aiheuttaa kulumia mikä johtaa kipuun ja nivelrikkoon. Suositteli leikkaushoitoa jos ontuminen on toistuvaa tai myöhemmin alkaa uudelleen. Myös uusi trauma voi aiheuttaa polven sivuttaisten nivelsiteiden repeämisen tässä tapauksessa kun jalka ei ole suora, ja tällöin leikkaushoitona. Esimerkiksi leikki toisen koiran kanssa jos törmää Robin jalkaan.

Kyselin mikä olisi koiran elämänlaatu leikkauksen jälkeen, pystyisikö nauttimaan normaalin kotikoiran elämästä ja lekuri sanoi että juu ja aktiivisesti liikkuvankin koiran elämän ei pitäisi tuottaa ongelmia. Kysyin vaikuttaako treenaaminen (agility, toko) nivelrikon kehittymiseen eli nopeuttaako nivelrikon syntymistä. Ortopedi totesi ettei harrastukset edesauta sen syntymistä sen enempää kuin normaali liikuntakaan, mutta ennemmin tai myöhemmin uskoo Robin kohdalla leikkauksen olevan edessä, ja suositteli että leikataan molemmat jalat samalla. Ennen leikkausta röntgen-kuvaus jotta voidaan sulkea kaikki muu pois. Eli siis yks plus kaks joko mä lenkitän koiraa remmissä tyyliin 8-vuotiaaks asti jonka jälkeen viimeistään kulumat on niin pahat et leikataan tai joudutaan lopettaan, tai sitten me jatketaan harrastusten ja normaalin koiran elämää ja varaudutaan siihen että mahdollisesti leikkaus tulee jossain välissä joko kulumisen seurauksena tai ulkoilun esim. vapaana juoksemisen yhteydessä syntyneestä traumasta niin kuin nyt kävi. Jälkimmäisessä tapauksessa koira on hyväkuntoinen fyysisesti minkä ortopedi sanoi olevan erittäin hyvä asia, ja muutenkin paranee nopeammin ja kestää leikkauksen ja nukutuksen paremmin.

VOI ITKU! Kyllä tuntuu pahalta. Mul on aika tyhjä fiilis et mitä mä nyt tekisin tuon kanssa. Tai toisaalta mä tiedän kuinka paljon Robi nauttii tekemisestä ja vasinkin agi on vaikuttanut näiden noin 10 treenikerran aikana just sen jutulta. Toki sitä treenattais yhä niin kuin aiemminkin koiran ehdollailla ja mitä sitten tehdäänkin ni tulen hyvin tarkkaan seuraamaan sen liikkumista.

niin kipulääkekuurilla ollaan nyt sitten tovi ja sen jälkeen normaalit tekemiset voi kuulemma aloittaa hissukseen.

Laitan tähän loppuun vielä eläinlääkärin lausunnon (ortopedi) Mevetistä 11 kuukauden takaa kun menin omasta halustani huolestuneena näyttämään Robin "länkisääriä" silloin ja kyselin et mitä sen kanssa voi tehdä ym.
" Omistajan mukaan koiralla on vinot takajalat silloin tällöin. Mevetissä ei mitään oireita ja takajalat venyttäessä ihan suorat...Jatketaan harjoituksia järkevästi ja hyvää tulee."

Eli tuolloin ohjeena jatkaa sitä vapaana pitämistä, metsälenkkejä ym koiran jaksamisen ja itse päättämänsä liikunnan tarpeen mukaan. Jota toteutin.

Nyt lausunto tämä:

"Tänään Robi ontuu vain vähän.

Vasemmassa polvessa todetaan lumpion sijoiltaanmeno sisäsivulle päin (2. asteen mediaalinen lumpioluksaatio).

Myös oikeassa polvessa on lumpion sijoiltaanmenotaipumusta (1. asteen mediaalinenlumpioluksaatio).

Hoitosuositus:

Tulehduskipulääke 1-2 viikon ajan, Rimadyl 20mg, 2tbl aamu 1tbl ilta.

Jos ontuma jatkuu ja se on lumpioluksaatiolle tyypillinen, suosittelen molempien polvien leikkaushoitoa.

Röntgenkuvat otetaan ennen leikkausta leikkauspäivänä."

No semmosta sitten.....Itku